MINGGU 6 : PENGHASILAN BAJA DAN RACUN SERANGGA

MINGGU KE 6
PENGHASILAN RACUN DAN BAJA ORGANIK


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada minggu ini kami telah membuat aktiviti membuat baja dan racun menggunakan bahan dari sisa-sisa makanan. Tujuan kami membuat baja dan racun dari bahan-bahan organic adalah untuk mengelakkan pencemaran air dan juga mengelakkan daripada kesuburan tanah terjejas.

Kami telah menghasilkan 4 jenis baja organik iaitu Fish Amino Acid (FAA), Fermented Plan Juice (FPJ), Femented Fruit Juice (FFJ) dan Kulit Telur (CaP) dan juga 1 racun organik.


BAJA FAA

Bahan-bahan menghasilkan FAA
1.      Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 2000ml air)
2.      Isi ikan atau sisa ikan
3.      Landas cincang
4.      Pisau
5.      Mangkuk/besen
6.      Mangkuk/cawan penyukat

Cara –cara membuatnya
1.      Sisa atau isi ikan dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi
2.      Campurkan gula merah pada kadar nisbah 1:1
3.      Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dan bahan dibuat serta tutup dengan penutup bekas.
4.      Baja ini perlulah diberi udara sedikit keran takut nanti ia meletup
5.      Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu.


BAJA FPJ

Bahan-bahan menghasilkan baja FPJ
1.      Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 2000ml air)
2.      Sisa sayuran berdaunan hijau
3.      Bekas plastic

Cara menghasilkan baja FPJ
1.      Sisa sayuran dipotong kecil
2.      Campurkan bersama gula merah pada kadar nisbah 1:1
3.      Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan penutup bekas.
4.      Jangan tutup terlalu ketat kerana takut ianya meletup
5.      Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu



BAJA FFJ

Bahan –bahan menghasilkan FFJ
1.      Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 2000ml air)
2.      Pisang masak. Jika boleh dapatkan kulit pisang yang telah hitam
3.      Bekas palstik


Cara-cara menghasilkannya
1.      Pisang dipotong kecil
2.      Campurkan dengan gula merah pada kadar nisbah 1:1
3.      Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan penutup bekas.
4.      Jangan tutup terlalu ketat kerana takut ianya meletup
5.      Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu





BAJA CaP

Bahan-bahan menghasilkan CaP
1.      Kulit telur yang dibasuh. Dikeringkan dalam oven selama seminit
2.      Cuka masak
3.      Bekas plastic

Cara-cara menghasilkannya
1.      Hancurkan kulit telur. Sukat kulit telur yang telah hancur
2.      Campurkan bersama cuka dengan nisbah 1:10
3.      Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat
4.      Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu


RACUN ORGANIK

Bahan-bahan
1.      Minyak masak
2.      Bawang putih
3.      Cili padi
4.      Air hujan
5.      Bekas plastic

Cara-cara menghasilkannya
1.      Campurkan semua bawang putih dan juga cili padi
2.      Masukkan air hujan
3.      Goncangkannya














Comments

Popular posts from this blog

MINGGU KE 8: PEMBIAKAN SECARA CANTUMAN (KAEDAH CANTUMAN BAJI)

MINGGU 7 : KAEDAH PEMBIAKAN TUT

PROSES FISIOLOGI TUMBUHAN